PINZELLADA HISTÒRICA
SOBRE L'ATENEU

El juny de 1918 es constitueix l'Ateneu Santjustenc amb l'esforç personal dels socis. S'hi fa cultura, ensenyament i esbarjo. Comença amb l'Escola de l'Ateneu d'Ensenyança Catalana, la Biblioteca i el Cafè bar. Al pati de l'escola s'hi celebra la Festa Major i sessions de cinema mut.

Al 1919 s'amplia l'entitat amb una sala d'espectacles anomenada Sala Gran on s'hi fa teatre, cinema sonor, etc. També s'hi celebra la Festa Major.

Al 1933 l'Escola de l'Ateneu és venuda a l'Ajuntament, aleshores republicà, i passa a ser l'actual Escola Montserrat . La situació socioeconòmica és difícil i s'accepten les dones com a sòcies per tal de millorar l'estat de comptes.

Al 1939 els estralls de la guerra civil posen en perill la supervivència de l'entitat. Les pressions del franquisme durant la postguerra entorpeixen la tasca i fins i tot les actes de les juntes s'han d´aixecar en castellà. Malgrat tot, l'entitat segueix endavant. En aquells temps es fan homenatges a la vellesa, conferències, exposicions, balls, concerts, excursions, etc.

Al 1947 El Cor Lo Pom de Flors passa a formar part de l'Ateneu com a Secció.

Al 1955 s'amplia el local amb dues plantes damunt l'existent. S'instal·la aleshores la llar del soci, i s'inicien els Concerts d'Estiu i la Diada del Llibre per Sant Jordi.

Al 1968 i amb motiu del 50è aniversari es tornen a fer obres per a engrandir els locals. Es recupera l' Escola d'Ensenyança Catalana , la qual després passa a ser l'actual Escola Montseny . S'inaugura la Sala del Cinquantenari. Es fan les primeres classes en català per a adults i es posa en funcionament l'activitat del Cinefòrum. Es lloga la Sala Gran a l'Ajuntament i passa a ser Sala Municipal.

Al 1970 s'inicia l'activitat de les Festes de Tardor des de dins de l'Ateneu. En aquest any les actes de les juntes ja s'aixequen en català.

Al 1976 l'Orfeó Enric Morera celebra el seu 25è aniversari i inaugura la Plaça Monfalcone, nom de la ciutat italiana amb la qual s'ha agermanat.

Al 1984 la SEAS celebra en seu 50è aniversari amb una ofrena a la Verge de Montserrat.

Al 1987 l'Orfeó Enric Morera, amb motiu del Mil·lenari de Sant Just Desvern, estrena la Cantata de Sant Just.

Al 1993 se celebra el 75è aniversari de l'Ateneu. S'homenatja els socis i sòcies que porten cinquanta i vint-i-cinc anys a l'entitat, acte el qual passa a repetir-se anualment des d'aleshores amb motiu de la Setmana de l'Ateneu.

Al 2006 la Secció mes veterana de l'Ateneu, el Cor Lo Pom de Flors fundat el 1881, celebra amb gran èxit el seu 125é aniversari.

Les seccions de l'Ateneu tenen vida pròpia i afegeixen la seva personalitat a l'entitat

Arteneu
Ball de Saló
Billar
Cant Gregorià
Cor "Lo Pom de Flors"
Cultura
Esbart Sant Just
Orfeó Enric Morera
Produccions Vern
SEAS
Justeatre
La Vall de Verç