UNA MICA D'HISTÒRIA

Els nostres començaments

   
Cor lo Pom de Flors 1912
 

Història del Cor Lo Pom de Flors

Set anys després de la mort del Mestre Clavé, un grup d’amics de la música fundà el 1881, el cor lo Pom de Flors a la petita vila de Sant Just Desvern, que comptava amb uns mil veïns en aquells temps. 

El primer local social del Cor es situà al Colomar del carrer Badó. Aleshores i fins a primers de segle, a més de les Caramelles, s’organitzaren concerts amb motiu de la Festa Major acompanyats de l’orquestra del Sr. Escales i essent director del Cor el Sr. Joan Cristià.

 L’activitat del Cor fou trencada el 1923 durant la Dictadura d’en Primo de Ribera.  Tornà a renéixer amb gran puixança en instituir-se la República el 1931. Del 1937 al 1947emmudí novament amb motiu de la guerra civil i la posterior repressió dels signes de identitat catalana.

 Fou l’any 1947 quan el cor lo Pom de Flors passà a formar part de l’Ateneu de Sant Just Desvern, entitat constituïda l’any 1918.

 El Mestre i Compositor Pere Mañé va dirigir el cor des del 1947 al 1956. En aquesta etapa es van superar el centenar de cantaires i cal destacar el Primer Premi del Concurs Ciutat de Lleida l’any 1949. A més a més la seva obra “Aromes i Perfums” és el vigent himne del Cor.

 El succeí el Mestre Antoni Coll i Cruells que mantingué la batuta del cor fins al seu traspàs, el 18 d’agost de 2001. Al 1956 fou commemorat el 75è aniversari del Cor i s’estrenà l’actual estendard. Al 1982 es va celebrar el I Centenari amb unes lluïdes Caramelles acompanyades d’orquestra.

L’enregistrament d’un disc LP amb obres de Josep Anselm Clavé i un gran nombre de concerts donen testimoni d’una bona època.

Cal mencionar el Concert Homenatge a Clavé al Palau de la Música Catalana l’any 1993 i la cantada al Saló Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 1998 en motiu de l’Any Clavé.

 El 1990 es va incorporar la professora Begoña Compañon que va possibilitar al Cor actuar amb acompanyament d’acordió.

 En Jordi Ollé Juhera agafa la direcció del cor des del setembre de 2001 fins al març de 2014. En aquest període s’actua entre altres a la plaça del Rei de Barcelona (festes de la Mercè 2005) i al Palau de la Música (1a trobada de cors de Clavé a veus iguals de home l’any 2012). Al llarg del 2006 es va celebrar el 125è aniversari del Cor amb un ampli programes d’activitats destacant el concert de celebració acompanyats de l’Orquestra de Cambra Vila de Gràcia. 

 En Ricard Macias i Canalies fou el següent director fins el juny de 2017. La 1a trobada de Caramelles de Sant Cugat del Vallès el 2015 en fou l’acte més destacat.

 El setembre de 2017 el cor inicià una nova etapa sota la direcció de la Sílvia Planagumà qui acceptà el repte de continuar la tasca iniciada el segle XVIII des de una mirada del segle XXI.

 Actualment el cor està format per poc més de quaranta cantaires i es manté en la tradició claveriana de veus soles d’home. El seu repertori està format per sardanes, havaneres, cançons populars catalanes i, evidentment, per les obres del Mestre Clavé.