El Centre a
Ràdio Desvern

Espai del Centre tots els dilluns de
12 a 12.15 a càrrec de la presidenta Maria Quintana.
Meteo
de
Sant
Just
 
BENVINGUTS A LA PÀGINA WEB DEL
CENTRE D'ESTUDIS SANTJUSTENCS
ACTIVITATS I INFORMACIONS
CURS DE CONEIXEMENTS SANTJUSTENCS
La Junta directiva del CES ha dissenyat el X Curs de Coneixements Santjustencs: Apunt històric i testimonis de la nostra pagesia, el qual tindrà lloc en els següents dies a la sala Isidor Cònsul de Can Ginestar

Divendres 19 de maig a les 19 h
Divendres 26 de maig a les 19 h
Divendres 2 de juny a les 19 h

I el dimecres 7 de juny, a les 19.30 h, a la sala Isidor Cònsul de Can Ginestar presentació del llibre Masies i vida rural a Collserola
Programa detallat

Informació detallada sobre aquesta convocatòria que fem a tots els nostres socis i simpatitzants.
Premeu INFORMACIÓ
NOVETATS A L'INVENTARI
DE BÉNS MOBLES
MUSEU VIRTUAL

Seguim incorporant  fitxes noves:
Fitxa nº 0435: Art efímer, ¿Tornaran?, de Xita Camps.
Fitxa nº 0445: Pensaments de Joan Margarit.(2) Fitxa nº 0446: Rellotge de sol de can Jordi Campreciós.          
Fitxa nº 0447: Pintura representant el Pecat Original (Adam i Eva).
Fitxa nº 0449: Grafit feminista plaça Campreciós.

Per a més informació consulteu la pàgina Web del CES al seu Museu Virtual
CASTELLS CATALANS.CAT
El Centre d'Estudis Santjustencs acull un grup de socis, amics i simpatitzants que realitzen visites a castells, torres i cases fortes des de primers de 2006. El seu propòsit, a més de passar-ho bé, és recollir informació gràfica i escrita. L'any 2011 van crear el web Castellscatalans.cat i un Blog on podeu trobar informació sobre els castells visitats.
JUNTA DIRECTIVA 2016
El divendres 29 de gener de 2016 es va celebrar l'Assemblea General Ordinària 2015 del Centre d'Estudis Santjustencs, on es va ratificar per unanimitat la composició de la Junta Directiva de l'entitat que queda així:

Presidenta: Maria Quintana i Cortès
Vicepresidenta: Palmira Badell i Farigola
Secretari: Vicenç Duran i Subirana
Tresorera: Berta Quintana i Cortès
Vocal : Pere Aceitón i Marín
Vocal: Miquel Almela i Casanova
Vocal: Francesc Blasco i Urpinell
Vocal : Pilar Domínguez i Lázaro
Vocal: Antoni Fumadó i Garcia
Vocal: Josefina Modolell i Ribalta

INFORMACIONS DIVERSES
EL CENTRE A FACEBOOK
 

El Centre d'Estudis Santjustencs ja disposa de pàgina a la xarxa social Facebook. Esperem que us "agradi " a tots els socis, amics i simpatitzants.

EL CENTRE AL WEB DEL RACÓ
 

WEB DE RACÓ.CAT

El web de les Revistes Catalanes amb accés obert, és el lloc on es pengen les Miscel·lànies d'Estudis Santjustencs, on les podeu trobar i consultar.
Informació sobre l'accés

EL VÍDEO DELS 25 ANYS
Ja teniu a Youtube el vídeo dels 25 anys del nostre Centre d'Estudis. Premeu la imatge per accedir-hi.

 

ACTIVITATS I RECERQUES
UN GUERRILLER SANTJUSTENC
En el marc de la cinquena edició del Simposi sobre el Carlisme que ha tingut lloc el 13 de maig a la localitat berguedana d'Avià, ha estat presentada pel nostre consoci Juli Ochoa una ponència en la qual es dóna a conèixer públicament la que fins ara havia estat poc divulgada figura del guerriller santjustenc Jaume Montserrat, de destacada intervenció en la Segona Guerra Carlina, també anomenada Guerra dels Matiners.

A la fotografia podeu veure un moment de la seva intervenció, acompanyat pels senyors Josep Rafart i Daniel Montañà, membres del Centre d'Estudis d'Avià i organitzadors de l'acte.
DIADA DE SANT JORDI 2017
Estem molt cofois de la Diada de Sant Jordi 2017, tant per les persones que ens van saludar, com per les que van badar una estona amb les nostres publicacions, i fins i tot per les que es van interessar pels projectes en curs.
(foto: Lluís Ramban)
RECERCAT 2017

“Una representació del CES ha estat present del 28 al 30 d'abril als actes del Recercat 2017, enguany celebrat a Reus.”foto: Francesc Blasco

ASSEMBLEA GENERAL 2016

El 27 de gener es van reunir a Can Ginestar 33 sòcies i socis per celebrar l'Assemblea General Ordinària de l'exercici 2016, i vàrem aprofitar per retre un homenatge als membres de la Comissió dels Morts i Desapareguts en haver rebut un Premi de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat. Moltes gràcies als assistents. Endavant CES. Foto de Francesc Blasco.

PASSEJADA: LA GUERRA CIVIL A SANT JUST DESVERN
Gener 2017. Coincidint amb els actes de commemoració de la Generalitat de Catalunya sobre els 80 anys d'inici de la Guerra Civil, les tropes meteorològiques de la troposfera ens van atacar amb baixes temperatures i ràfegues de vent, però un contingent de tropes humanes locals formades per 40 ciutadans, comandades per Jordi Amigó Barbeta i Francesc Riera Prenafeta, van lluitar contra aquestes inclemències i van assolir l'objectiu pedagògic de recordar els esdeveniments lligats bàsicament al juliol de 1936 i al gener de 1939 a Sant Just Desvern. L'itinerari a peu ha acabat. Sant Just Desvern, 21 de gener de 2017. Foto de Jordi Cunties.
VETLLADA POÈTICA DE NADAL

Desembre 2016. El divendres 16 de desembre va tenir lloc a la Sala del Cinquantenari de l'Ateneu una nova edició de la Vetllada Poètica de Nadal. Enguany s'han llegit fragments dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres en la commemoració del centenari de l'obra. Foto de Francesc Blasco.

HEM GUANYAT EL PREMI LLORENÇ PRESAS DE RECERCA

L'Ajuntament de Sant Just Desvern va presentar la candidatura de la "Comissió dels Morts i Desapareguts liderada pel Centre d'Estudis Santjustencs" als IX Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat, on la Comissió de selecció la va seleccionar com a finalista i el Jurat ha considerat que dins l'apartat de Coneixement i Innovació era la guanyadora del

Premi Llorenç Presas i Puig de Recerca

Enhorabona als membres de la Comissió dels Morts i Desapareguts:Jordi Amigó i Barbeta, Concepció Amigó i Rius, Roger Cunties i Farràs, Jordi Cunties i Villanova, Vicenç Duran i Subirana, Pere Font i Grasa, Josefina Modolell i Ribalta, Juli Ochoa i González, Francesc Riera i Prenafeta i també enhorabona a totes les sòcies i socis del Centre d'Estudis Santjustencs, a l'Arxiu Històric-Municipal de Sant Just Desvern i a totes les veïnes i veïns de Sant Just Desvern!!!
EL CIMENT TRANSFORMA
SANT JUST
Octubre 2016. El 19 d'octubre va tenir lloc una interessant conferència de Carles Sudrià sobre "El ciment transforma Sant Just Desvern", la història de com la fàbrica de ciment Sanson va transformar el poble. Foto de Francesc Blasco.
MOSSÈN ANTONÍ TENAS

Octubre 2016. El 16 d'octubre vàrem retre un homenatge a Mn. Antoni Tenas i Alibés al complir-se el centenari de la seva arribada al poble del qual en va ser el rector de la Parròquia dels Sant Just i Pastor durant 37 anys. El Grup de Cant Gregorià de Catalunya ens va acompanyar durant l'acte.

DEMOGRAFIA HISTÒRICA
Octubre 2016. El 14 d'octubre va tenir lloc una interessant conferència de Raimon Masdeu i Térmens sobre "Reconstrucció de famílies de la parròquia de Sant Just Desvern (1509-1936)", un dels millors estudis de demografia històrica de Catalunya. Foto de Jordi Amigó.
PASSEJADA BOMBARDEIG 1938
Octubre 2016. Dins els actes de commemoració del 80è aniversari de l'inici de la guerra civil espanyola, el CES ha col·laborat amb una passejada, guiada per Juli Ochoa, pels escenaris del bombardeig que va tenir lloc la nit del 8 al 9 d'octubre de 1938, complementada amb una descripció del refugi antiaeri al centre cívic de "Les Escoles". Foto Coral Torra.
VISITA A L'ITINERARI JUJOL
Setembre 2016. El 17 de setembre vam organitzar una visita guiada pel cor modernista de Sant Joan Despí, conegut com el “L'itinerari Jujol”, la qual va ser valorada molt positivament per part de tots els assistents. Foto Juli Ochoa
CONSERVACIÓ DEL PATRIMONI
Setembre 2016. El 16 de setembre va tenir lloc una conferència sobre “La conservació del patrimoni a través de les entitats” a càrrec d' Esther Hachuel, directora del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. A continuació Miquel Almela va parlar del Museu Virtual del CES i com ha de desenvolupar-se en el futur. Foto Quima Giménez
PASSEJADA LITERÀRIA 2016
Agost 2016. La Passejada Literària – Festa Major 2016 ha estat un èxit de participació amb 160 persones a peu, i unes quantes més als balcons, que ens han acompanyat durant tot l'itinerari per recordar algunes de les botigues emblemàtiques de Sant Just Desvern que ja no hi són. Moltes gràcies als que ens vàreu acompanyar. Foto de Francesc Blasco
COL·LABORACIÓ AMB
ELS CENTRES DOCENTS

Juny 2016. Una vegada més i com cada any des de ja fa bastant temps, el nostre consoci Juli Ochoa ha col·laborat en la realització del Crèdit de Síntesi dels alumnes d'ESO de l'Institut. La seva intervenció ha consistit en l'Itinerari Medieval, en el decurs del qual es puja a la Penya del Moro on, després de treballar el tema de la Torre de Foret i la seva vinculació amb la ràtzia d'Al-Mansur sobre Barcelona de l'any 985 amb el trist destí de la santjustenca Dadil, s'analitza el que va suposar per la nostra comarca ser territori de frontera durant més d'un segle, identificant els elements de la doble línia de fortificacions existent a banda i banda del riu. Després d'una breu menció de les conseqüències que va tenir a Sant Just la guerra civil catalana del segle XV, es baixa cap al molí fariner.
Un cop allà, l'explicació continua, passant a parlar de l'importància de l'aigua, tant per l'agricultura, com per la ramaderia i fins i tot –com en el cas que ens ocupa- per certes formes de proto-indústria com és el molí que estem visitant. Es parla també de que durant les edats Mitjana i Moderna la titularitat de les aigües va constituir una regalia que només podia ser cedida pel rei, fos en propietat o només en ús, de forma gratuïta o onerosa.
Després d'unes explicacions sobre els elements de que consta el molí i del seu funcionament, es dóna par acabada la sortida, que ens ha ocupat tot el matí, i es torna cap a l'Institut.
L'endemà es repeteix aquesta activitat amb un altre grup fins que l'hagin pogut realitzar les quatre línies d'alumnes de Segon Curs d'ESO del centre.
Foto de Toni Palma

EL CENTRE A LA DIADA DE SANT JORDI
Abril 2016. El dissabte 24 d'abril el CES va estar present als jardins de Can Ginestar. Vam estrenar un faldó amb les lletres ben visibles. Molts socis van passar a recollir la Miscel·lània XX. Foto de Lluís Ramban.
EL CENTRE ÉS PRESENT EN EL DIA MUNDIAL DE LA POESIA
Març 2016. El 21 de març és el Dia Mundial de la Poesia, però a Sant Just es va celebrar el divendres 18 de març  a la Sala Cinquantenari de l'Ateneu, on Maria Quintana va coordinar la participació del CES amb els rapsodes següents: Palmira Badell, Leonci Canals, Pere Olivé, Maria Quintana i Pep Quintana. Foto de Miquel Almela.
EL CENTRE FA D'AMFITRIÓ
Març 2016. El 12 de març, el Centre d'Estudis Santjustencs va ser l'amfitrió de l'Assemblea General Ordinària 2016 i l'Assemblea General Extraordinària 2016 de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana. Es va celebrar a la Casa de Cultura de Sant Just Desvern (Can Ginestar), i van assistir 60 persones que representaven 36 centres d'estudis dels territoris de parla catalana.
COL·LABORACIÓ AMB ELS CENTRES DOCENTS:
CICLE DIVULGATIU SOBRE LA GUERRA DEL FRANCÈS

Febrer 2016. Fruit de la col·laboració entre el Centre d'Estudis Santjustencs i el professorat del Seminari de Ciències Socials de l'Institut de Sant Just, el centenar llarg d'alumnes de 4t curs d'ESO de l'esmentat institut ha pogut participar en una nova edició d'aquesta ja consolidada activitat divulgativa sobre la guerra del francès.
Al llarg de les dues setmanes compreses entre els dies 15 i 26 de febrer s'han impartit quatre xerrades fetes amb suport audiovisual, les quals han estat adreçades respectivament a cada una de les quatre línies que estan cursant 4rt curs d'ESO a l'Institut. Aquestes xerrades han estat posteriorment complementades amb dues passejades comentades (una per cada dos grups) pels principals escenaris santjustencs que van ser testimoni d'aquesta contesa.
A l'igual que en anteriors edicions, tant les xerrades com les passejades d'aquest cicle han estat realitzades pel nostre consoci Juli Ochoa.